Kiian jatkellessa edelleen juoksujaan ja omistajan (ihme ja kumma) onnistuessa saamaan edes yksi vapaailta tälle viikolle, otin osaa Koirakerho Tassujen järjestämään maalimieskoulutusluentoon. Pääasiassa sisältö tuli käsittelemään maalimiehenä toimimista, mutta hieman me kyllä myös sivuttiin hakukoiran koulutustakin.

Luennoitsijana meillä oli pitkän polven pk- ja pekoharrastaja, jonka nimi on tipahtanut multa jo pois muistista... Nolostunut Luennon sisältökin oli pääosassa vanhan kertausta, mutta tulihan siellä opittua myös jotain uuttakin.

Luento aloitettiin katsomalla pätkä jostain vanhasta koulutusvideosta. Teknisten laitteiden temppuilujen takia en saanut videosta niin paljon irti, kuin olisin toivonut tai olisi ollut mahdollista, mutta jotain sentään. Videon jälkeen kävimme sitä keskustellen hieman läpi, jonka jälkeen meille jaettiin erillinen luentomateriaali jota alettiin käymään lävitse.

En nyt jaksa tähän blogikirjoitukseen kirjoittaa kaikkia muistiinpanojani, joten listaan lyhykäisyydessään vain ne tärkeimmät ja ne, joista voi olla tulevaisuudessa apua Kiian koulutuksessa, sekä myös muuten ajatuksia herättäneet seikat.

  • Videolla kehotettiin aloittamaan koiran etsintäharjoittelu niin, että ensin etsitään vastatuuleen -> sitten myötätuuleen -> ja sitten vaihdellen. Itse en kyllä tähän kauheasti kangistuisi, tuntuu ihan tyhmältä ajatukseltakin jättää koira treenaamatta, jos tuuleekin väärään suuntaan. Tietysti jos on paljon treenimahdollisuuksia ja ihan aloitteva koira, mutta me ei kyllä tätä hyödynnetä.
  • Perinteisen kiintorullan ja norjalaisrullan huomattava ero on se, että norskia kantaessaan koira voi pitää suutaan enemmän auki -> perinteistä käytettäessä vaaditaan paljon koulutusta, jotta koira pitää rullaa suussa koko matkan palatessaan maalimiehen luota.
  • Ilmaisuharjoitukset tehdään erikseen. Myöhemmin keskustellessamme tuli kuitenkin ilmi, ettei ilmaisuharjoituksia ole välttämätöntä tehdä erikseen, vaan niitä voi alkaa vaatia samantien. Kiialla kuitenkin kaikki opetetaan paloina.
  • Näyttöihin vauhtia niin, että maalimies juoksee koiran nähden vähän matkaa karkuun, ennen kuin koira lähetetään näytölle (no en kyllä käyttäisi kauheasti Kiian kanssa... tietysti kuten meille toitotettiin niin aina koirakohtaisesti)
  • Näyttämisen pitää aina alkaa ohjaajan ja koiran seistessä paikoillaan. Hyvä tietää, mulla kun on tapana aina vähän sählätä...

Seuraavaksi aloimme käydä lävitse luentomateriaalia (yllä olevat huomiot siis videosta). Kävimme aluksi läpi erilaisia tallauksia, joka olikin ihan uusi tieto minulle! Meillä on treeneissä aina käytetty kilpatallausta, mutta niitä olikin myös muitavaihtoehtoja, esim kaistatallaus. Pitäisi varmaan oikeasti joskus lukea ne hakukoiran koulutusoppaat, joita tonne kirjahyllyyn on tullut ostettua...

  • Tuulensuunta tarkistetaan koiran nenän tasolla. Tämä oli hyödyllinen tieto! Itse jos sellaista tarkistaisin, niin tietysti tarkistaisin oman nenäni tasolta...
  • Haamua käytettäessa rauhoitetaan koiraa ennen etsintään lähetystä. Tämä oli myös todella hyödyllinen vinkki! Kiialle kun on käytetty haamuja, niin en mä tietenkään ole sitä mitään rauhoittanut, se on varmaan lähtenyt sata lasissa vaan menemään eikä ole oppinut mitään. Nyt pitää muista se muutaman sekunnin rauhoitus jatkossa!

No siinäpä ne pääkohdat muistiinpanoistani olivatkin. Muuta en oikein jaksa kirjoittaa 4h yöunien jälkeen (vinkkinä: ei kannata juoda illalla kauheasti kahvia ja mennä seuraavana aamuna kuudeksi töihin). Kaiken kaikkiaan erittäin antoisa luento. Muistiinpanoni eivät oikeastaan koske kauheasti maalimiehenä toimimista, vaan enemmänkin sitä koiran hakukoulutusta. Mutta maalimiesosio oli juuri pääosin sitä vanhan kertausta. Ja kuten siellä luennolla sanottiin, niin aina treeneissä kuunnellaan koutsin/ohjaajan ohjeet ja noudatetaan niitä. ;)