Tänään aamulla menimme viereiselle kentälle testaamaan koemaisesti, miten meidän liikkeiden laita on. Suunnitelma oli testata koemaisesti, mutta loppujen lopuksi tokoiluhetkemme ei niin koemainen ollutkaan (lelu lenteli palkaksi vähän väliä). Suoritin liikkeet kuitenkin ihan niin kuin tokokokeessakin, eli ensiksi paikallamakuu.

Paikallamakuu meni ihan ryttyyn. Sanon sen suoraan ja sitä täytyy ruveta todellakin treenaamaan! Kiia pysyi kyllä maassa, eli edistystä se kun se ei noussut seisomaan. Mutta muuten Kiia ryömi varmaan 20 senttiä eteenpäin, vaihtoi asentoa ja oli muutenkin levoton. Ja ainoa häiriökoira oli Seri, muuten oli ihan rauhallista.

Seuraamiset sujuivat malliikkaasti niin kuin aina, paitsi jos ei lasketa perusasentoja. Kiia istuu ne edelleen vinoon. Minun täytyy kävellä aika reipasta vauhtia, jotta Kiian into pysyy yllä, muuten se laskee kuin liukumäki alas.

Liikkeestä maahanmenossa kokeilin uutta taktiikkaa. Koska Kiia edistää aina seuraamisessa, johtuen siitä, että pidän makupalaa oikeassa kädessä. Nyt jätin makupalan kentän reunalle kiven päälle, niin että Kiia näki sen. Sitten otin liikkeestä maahanmenon, joka sujui hienosti. Kiia menee ehkä hitusen empien maahan, mutta sitä ei juurikaan huomaa. Palatessani koiran viereen en palkannutkaan sitä kädestä kuten normaalisti, vaan vapautin ja koira sai hakea namin kiven päältä.

Samalla tekniikalla mentiin myös luoksetulo ja liikkeestä seisominen. Luoksetulo sujui loistavasti, Kiia tulee vauhdilla ja lennokkaasti, mutta voisi istua tiiviimmin viereen. Liikkeestä seisomisessa Kiia ottaa käskyn jälkeen aina muutaman askeleen, tätä ruvetaan treenaamaan taktisilla rappupysäytyksillä (vinkin sain Leenalta, kiitoksia!). Ennen olen pysäyttänyt käsimerkillä, mutta se johti siihen, että Kiia vaati käsimerkin aina, eikä käskysanalla ollut mitään merkitystä.

Tämän jälkeen Kiia sai levätä useamman tunnin ennen kuin otin pienen koulutustuokion uuden taktiikkamme varassa. Otin keltaisen muovikipon ja laitoin sinne namin Kiian katsoessa vieressä. Sitten menimme parin metrin päähän, pyysin Kiialta tassua ja tehtyään sen vapautin sen kupille. Näin jatkoimme muutaman toiston ajan. En pyytänyt mitään vaikeaa liikettä, vaan ihan perusjuttuja istu, seiso, tassu, sivu jne. Katsotaan joskos tämä taktiikka palkkauksien suhteen toimisi.

Otin myös niin, että Kiia sai palkan sekä kädestäni ja kupista. Näin en ehdollista Kiiaa pois käsipalkkauksesta, vaan opetan sille molemmat tavat. Näin voin palkata sen kädestä esim. maahanmenossa, mutta vapauttaa kupille seuraamisesta tai muussa sellaisessa, missä kädestä palkkaaminen on tehnyt hallaa liikkeelle.

Aiomme ottaa tänään vielä parin tunnin välein useamman toiston tätä samaa, kupille vapautus tekniikkaa.